петак, 31. јануар 2014.

Kako defragmentovati hard disk?


Defragmentacija diska je proces objedinjavanja fragmentiranih podataka na volumenu (na primer čvrstom disku ili uređaju za skladištenje) tako da efikasnije funkcionišu.

Do fragmentacije na volumenu dolazi vremenom dok čuvate, menjate ili brišete datoteke. Promene u datoteci koje sačuvate često su uskladištene na lokaciji volumena koja se ne podudara sa lokacijom originalne datoteke. Na ovaj način se ne menja mesto na kojem se datoteka pojavljuje u operativnom sistemu Windows – samo mesto na kojem se na stvarnom volumenu skladište bitovi informacija koji sačinjavaju datoteku. Vremenom i datoteka i volumen postaju fragmentirani, a računar sporije radi jer mora da pretražuje mnoga različita mesta da bi otvorio datoteku.

Operativni sistem Windows dolazi sa ugrađenim defragmentatorom diska. Defragmentator diska je alatka koja preuređuje podatke na čvrstom disku i objedinjuje fragmentirane datoteke da bi računar efikasnije funkcionisao.
Defragmentator možete pokrenuti na sledeći način: Idete u My Computer-Izaberete particiju koju želite defragmentovati,dakle desni klik mišem na tu particiju-Zatim na Properties-Tools-Defragment Now...

Ako ste uradili kao što sam napisao,otvoriće vam se sledeći prozor


Kako defragmentovati hard disk-Tutorijal


Tu kliknemo na Analyze da bi smo dobili informaciju koliko je procenat fragmentovanih fajlova. Kada se analiziranje završi,kliknemo na Defragment,i defragmentacija počinje. Proces će potrajati par minuta (zavisi koliko je particija popunjena) i time smo uspešno defragmentovali hard disk.

Naravno,postoje još mnogo drugih programa za defregmentaciju evo nekih besplatnih:
Defraggler
My Defrag
UltraDefrag
Auslogics Disk Defrag

Na Vama je da izabarete onaj koji vam najviše odgovara.

0 comments:

Постави коментар